Soğuk çekme lama ölçüleri çelik borulara yüzey kalite yükseltme, şekillendirme işlemleri için soğuk çekim işlemi yapılır. Bu işlem için 2 farklı malzeme olarak ; Dikişli veya dikişsiz çelik borular kullanılmaktadır.
Dikişli borular gerekli kontroller sonrasında müşteri ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanarak soğuk çekim işlemine tabii tutulurlar. Dikişsiz borular ise sektöründe lider firmalar üzerinden tedarik edilerek sağlanır.
Tavlama ve yüzey hazırlıklarından sonra soğuk çekme uygulaması yapılmaktadır. Gerekli hallerde bu işlem birkaç defa daha uygulanmaktadır. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra soğuk çekme işlemi uygulanan borular pürüzsüz yüzey ,istenilen sertlik özelliklerini taşımaktadır.
Soğuk Çekme lamalarda yüzey kalitesinin arttırılması, çok hassas toleranslar sağlanması ile yapmaktadır. Ve istenilen her türlü şekil özelliklerinin kazandırılması amacı ile soğuk çekim işlemi yapılmaktadır. Bu işlemde kullanılan malzemeler Dikişli Çelik Borular ve Dikişsiz Çelik Borular olarak adlandırılmaktadır. İşlem uygulaması yapılan çelik çekme borular istenen özelliklere ulaşması amacıyla birkaç kez aynı işlemden geçirmektedir. Gerekli olması halde ısıl işlem uygulaması yapılarak yüksek kalite hassas tolerans değerlerine ulaşması amaçlanmaktadır.
Soğuk çekim işlemi uygulayacakları Dikişli Çelik Çekme Borular müşteriden gelen talepler doğrultusunda istenen çap, boy ve et kalınlığında tedarik ederek teslim edilmektedir. Kullanma alanları; Makine İmalat Sanayi, Otomotiv Yan Sanayi, Petrol Sanayi, Pompa Sanayi, Pres imalatı, Savunma Sanayi, Silindir ve Basınçlı Kap Sanayi, Tarım Sanayi gibi bir çok alanda geniş bir kullanım alanına sahiptir. Soğuk çekme lama gebze fiyatları, sıcak çekim dikişsiz borulara nazaran hassas ölçü toleranslarına sahip olmaktadır. Yüzey pürüzlülüğünün daha az olduğu, istenilen soğuk çekme lama ölçüleri oluşturulduğu ve doğrusallığı 0,5-1/1000 mm. arasında olan hassas çekilmiş borulardır.
Soğuk Çekme Nedir?
Sıcak haddelenmiş çeliklerden daha hassas yüzey kalitesi elde etmek amacıyla kesitlerini daha küçük bir kalıptan geçirerek, kesitini küçültüp, malzemenin boyunun uzaması şeklinde uygulanan talaşsız şekillendirme ya da bir diğer deyişle soğuk deformasyon yöntemi olmaktadır .Çekme borunu kullanıldığı yerler, inşaat makineleri, sondaj ve ankraj mühendisliği, enerji endüstrisi, otomotiv, ziraat makineleri ve vinçlerde , yatak ve silindir imalatında kullanıma kadar çeşitlilik göstermektedir.
Soğuk Çekme İşlemi Neden Uygulanır?
Soğuk çekme boru işlemiyle, sıcak haddelenmiş ürünlerin daha hassas ölçü toleranslarına getirmek gerekmektedir. Ve daha mukavim olması ve daha üstün yüzey kalitesinin elde edilmesi sağlanmaktadır.
Isıl işlem yapılmadan yüzeyde istenilen sertlik yakalanmaktadır. Fakat malzemenin yapısına müdahale ettikleri için, malzemenin iç yapısında ve yüzeyinde sorunlar oluşmaktadır. Soğuk çekim sonrası yüzey çatlak kontrolü uygulanması gerekmektedir.
İşlem sonucunda akma ve çekme gerilimi ve sertlik artarken, süneklilik azalır. Çekme işlemi genellikle EN10278 standardına istinaden yapılmaktadır. Ve ölçü hassasiyeti için genellikle h9 – h11 toleransları baz alınır.